Triana en Vegueta

Triana

Vanaf het grote busstation van San Telmo loop je zo Triana in. De meeste mensen komen niet verder dan de oversteek over het gemoedelijke plein San Telmo naar de winkelstraat Calle Mayor de Triana (in de volksmond simpelweg Triana). Een grote autovrije straat waar alle bekende internationale en Spaanse ketens wel te vinden zijn: H&M, Zara, Mango, Body Shop, Marks & Spencer, Natura en Oysho. Natuurlijk kan ook de McDonalds hier niet ontbreken. Ik vergelijk deze straat altijd een beetje met de Kalverstraat in Amsterdam, maar dan vele malen rustiger en met genoeg bankjes om zittend de shoppende mensen te gadeslaan of de krant te lezen. Vergeet ook niet wat meer omhoog te kijken. Boven die winkels zijn nog de versierde gevels zichtbaar van prachtige oude gekleurde huizen uit begin 20e eeuw.

Parallel aan Triana loopt ook een aantal mooie voetgangersstraten. Calle Cano is een gezellig straatje met een paar boetiekwinkels en gezellige terrasjes. Las Palmas Gabinete LiterarioCalle Peregrina is naar mijn mening één van de meest fotogenieke straatjes van de stad. Geen winkels, maar een authentieke steeg van keien en met karakteristieke gevels. In de Calle Pérez Galdós liggen wat meer chique restaurants maar ook mooie statische gebouwen. Aan het eind van de Calle Pérez Galdós kom je bij het plein Cairrasco. Aan dit plein staat het prachtige literaire kabinet. Ook ligt hier het historische Hotel Madrid met een bijbehorend groot terras. Men zegt dat Generaal Franco tijdens zijn bezoek aan dit hotel de laatste hand heeft gelegd aan zijn staatsgreep plannen.

Bekijk het overzicht van restaurants en café´s in de stad.
Bekijk het overzicht van bezienswaardigheden in Triana.

Vegueta

Vegueta straatjeVegueta is de oude wijk waar ik me gelijk in de koloniale dorpjes van Latijns Amerika of Cuba waan. Kleine steegjes met hobbelige keien, gekleurde huizen, typische balkons en een immens hoge kathedraal met een statig pleintje. Maar Vegueta heeft een heel eigen karakter. Het is een gemoedelijke wijk waar overdag een kalme sfeer hangt. Er zijn genoeg terrasjes in de schaduw waar het ook op hete dagen heerlijk vertoeven is. Het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan en zonder dat je het door hebt glijden de uren voorbij. Het is vaak gebeurd dat ik op een terrasje ben neergestreken voor een kopje koffie, vervolgens ben blijven hangen voor de lunch om eind van de middag over te gaan op een borrel. Voor de cultuurliefhebbers heeft Vegueta veel te bieden met verschillende musea over historische thema´s of met kunstexposities. Loop ook gerust door de straten en smalle steegjes rondom Casa Colón. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een labyrint maar verdwalen kun je hier niet.

In het weekend vormt Vegueta een geliefde buurt voor het uitgaanspubliek. Op vrijdag en zaterdag zijn de dansclubs geopend die overdag nauwelijks opvallen. Maar met name de donderdagavond is erg populair tijdens de zogenaamde ´tapas y cañas´. Dit is een initiatief dat jaren geleden is gestart voor slechts één maand waarin alle café´s op donderdag van 8 tot 10 uur ´s avonds een biertje of wijntje met een hapje (tapa) aanboden voor 2 euro. Dit was zo´n groot succes dat ze er nooit meer mee zijn gestopt en tegenwoordig loopt de actie iedere donderdag tot zeker middernacht. Vooral met mooi weer of tijdens vakantieperiodes is het een drukte van jewelste en kan het bij de café´s met de lekkerste hapjes lang duren voordat je aan de beurt bent.

Bekijk het overzicht van restaurants en café´s in de stad.
Bekijk het overzicht van bezienswaardigheden in Vegueta.