De stad

 

Montaña de Arucas uitzicht op Las Palmas

Veel toeristen blijven in het zonnige zuiden hangen en brengen geen bezoek aan de hoofdstad. Zonde! In de stad heerst tegelijk een gemoedelijke en levendige sfeer en proef je duidelijk de combinatie van de Spaanse én de Latino cultuur gevoed door hun eigen Canarische ´guanche´ (aborigen) achtergrond. De Canarische eilanden hebben immers een lange geschiedenis met Latijns Amerika en de migratiestromen tussen deze regio´s zijn al sinds de ontdekking door Columbus erg groot. Veel Canariërs hebben nog wel familie in Latijns Amerika wonen en vice versa.

De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas de Gran Canaria, niet te verwarren met het andere Canarische eiland La Palma of met de hoofdstad van Mallorca genaamd Palma de Mallorca. Las Palmas de Gran Canaria wordt doorgaans gewoon Las Palmas genoemd. Dit is eigenlijk niet correct want Las Palmas is een provincie bestaande uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Ik kan me voorstellen dat het nogal verwarrend is en daarom kies ik voor gemak en noem ik de stad voortaan gewoon Las Palmas. Leuk weetje: wist je dat Las Palmas op de 9e plek staat in de top 10 grootste steden van Spanje?

Als je op de kaart kijkt, heeft Las Palmas een beetje een vreemde vorm. Nu zijn heel veel wijken gewoon woonwijken en daarom niet bijster interessant voor de las palmas casas coloradasmeeste bezoekers. Verreweg het meest interessant zijn aan de ene kant Triana en Vegueta in het oude centrum en aan de andere kant de omgeving rond het plein Santa Catalina en het strand Las Canteras in het moderne centrum. Ik heb zelf jaren in Triana gewoond en deze buurt blijft mijn favoriet. De laatste jaren is de andere kant echter ook sterk verbeterd en bijna elke keer als ik nu terugga huur ik hier een appartementje en leer ik steeds meer nieuwe cafeetjes en restaurants kennen.