Eten en drinken

Het eetritme op de Canarische Eilanden is redelijk vergelijkbaar met het vasteland van Spanje. Het is heel gebruikelijk dat de werkende Canariër twee keer ontbijt. Het eerste ontbijt is thuis bestaande uit een kopje koffie, thee of jus met eventueel een geroosterde boterham of yoghurt. Tussen 10 en 11 uur volgt dan het tweede ontbijt van koffie met een stukje tortilla (Spaanse omelet), plakje cake of een sandwich. De lunch is voor onze begrippen erg laat, tussen 2 en 4 uur ´s middags. Dit is een warme maaltijd welke in de eetcafé´s bestaat uit een 3-gangen maaltijd, de zogenaamde ´menú del día´ ofwel menu van de dag. Veel bedrijven en winkels zijn ook tijdens deze uren gesloten zodat het personeel kan gaan lunchen en eventueel een korte siësta houden. Het avondeten is voor ons laat, maar vergeleken met het vasteland valt het nog mee. Thuis is een kopje soep of een broodje rond 9 uur ´s avonds heel normaal. Uit eten gebeurt iets later maar vanaf een uur of 10 zitten de meeste restaurants wel vol (in de weekenden dan).

De bewoners van de Canarische Eilanden zijn erg trots op hun keuken, welke soms afwijkt van de bekende Spaanse keuken. Toeristen denken vaak aan paëlla en sangría. Nu is dit wel te krijgen, maar niet op grote schaal en je moet de juiste plekjes kennen. De Canarische keuken kent veel lokale gerechten. De volgende Canarische specialiteiten wil ik graag uitlichten:

Papas arrugadas con mojo: gekookte krieltjes in schil met veel zout en een verrukkelijke rode saus van onder andere tomaten en amandelen. Vooral deze saus is erg beroemd.

Ropa vieja: een éénpansgerecht bestaande uit vlees (kip, rund of beide), aardappels, kikkererwten, ui en paprika. Het kan ook van vis gemaakt worden, dan staat dat erbij.

Potaje: een goed gevulde soep. Kan op verschillende manieren gemaakt worden maar kijk niet raar op als er hele stukken aardappel, bonen en maïskolf in zitten. Een andere variant met kikkererwten is de rancho canario. Ik heb nog weinig verschil kunnen ontdekken met de potaje maar de canariërs vinden het een totaal ander gerecht.

Chorizo de teror: populair op stokbrood, een smeersel van rauw vlees, vergelijkbaar met onze filet americain

De Canarische Eilanden kennen ook een ruime variëteit aan kazen. Zelfs mijn vrienden die uit Nederland op bezoek kwamen namen altijd een grote hoeveelheid kaas mee terug. Zelf ben ik gek op de ´queso semiduro al pimentón´ ofwel de half belegen kaas op smaak gebracht met paprikapoeder.

Natuurlijk zijn er naast hapjes/gerechten ook lekkere dranken. Bij Spanje denk je misschien gelijk aan wijn, maar dat is niet zo gangbaar op de Canarische Eilanden. In de goede restaurants zijn zeker goede wijnen te krijgen, maar op Gran Canaria drinken ze vooral hun eigen bier, Tropical, en rum van het merk Arehucas. Een heerlijk zoet drankje voor na het eten is ´ronmiel´ (honingrum) of het iets minder bekende ´vodka caramelo´. Ook kennen ze een eigen frisdrank met aardbeiensmaak ´clipper de fresa´, een erg chemisch goedje maar soms lekker verfrissend.